Tillhör du också dem som fick en smärre chock när elräkningen kom i vintras? Och det höga elpriset tycks stå sig. I början av juni konstaterade Vattenfall att de höga bränsle- och elpriserna i Europa påverkar de svenska priserna trots att vår nordiska elproduktion ligger på en fortsatt stabil nivå. Att ha fortsatt koll på elpriset rekommenderas av marknaden.
Sänk din elräkning med dessa smarta tips
Men det finns också åtgärder vi själva kan göra för att slippa ruineras av höga elpriser.
Byt ut gamla vitvaror.
Gamla kylskåp och spisar kan vara rena rama eltjuvarna. Kolla vilken energimärkning ditt kylskåp har och köp helst A-klassade nya vitvaror. Olika typer spisar drar till exempel olika mycket ström, med en induktionshäll kan du spara hela 40 procent el än en spis med gjutjärnsplattor.
Byt dina lampor.
Använder du fortfarande glödlampor? Sluta med det. LED- och lågenergilampor förbrukar hela 80 procent mindre el än vanliga glödlampor. Dessutom håller de 10 gånger längre! Tänk på det när du hajar till inför prislappen.
Släck lampan.
Använd timer, ljussensor eller rörelsesensor så att lamporna bara lyser när någon är i rummet.
Stäng av.
Låt inte TV, dator med mera stå på stand by-läge när de inte används. Om du skaffar ett grenuttag med strömbrytare är det enkelt att stänga av fler apparater med bara ett tryck.
Använd diskmaskin.
En välfylld diskmaskin förbrukar fyra gånger mindre vatten än handdisk. Och skulle du ändå handdiska, stäng av kranen. Det finns ingen som helst anledning att diska under rinnande varmvatten.
Fyll tvättmaskinen.
Låt inte tvättmaskinen gå halvtom. Den gör av med lika mycket el oavsett om den är full eller om du bara tvättar ett par jeans. Sänk också temperaturen. Om du tvättar i 40 grader istället för i 60 grader kan du minska energiförbrukningen med nära hälften. Om du ska köpa en ny tvättmaskin, välj en med minst 1400 varvs centrifugering. Då blir du av med mer vatten innan du hänger upp tvätten på tork. Och glöm torktumlare och torkskåp som drar energi.
Sänk innetemperaturen.
Forskningen visar att vi mår bättre av att inte ha det så varmt därhemma. Sänker du inomhustemperaturen med en grad kan du spara fem procent av din energiförbrukning. Kika också på kyl- och frystemperaturen. Kylvaror klarar sig finfint i 5+ och det räcker med -18 i frysen.
Täta fönster och dörrar.
Låt inte kyla sippra in runt fönster och dörrar.
Duscha snålt.
Ta inga långduschar. Installera duschtimer och/eller ett snålspolande duschmunstycke.
Värm vatten i vattenkokaren.
Det går ofta fortare än att värma det på spisen. Har du ingen vattenkokare, lägg på locket när du ska värma vatten i en kastrull.
Installera solceller.
Bor du så att du har ett tak som lämpar sig för solceller är detta ett superbra sätt att minska sin elräkning. Du räknar hem investeringen på 10-15 år och kan dessutom producera egen el som gör dig mindre beroende av elbolagen. Ofta har solcellsleverantörer dessutom en app som hjälper dig att få stenkoll på din energiförbrukning.
Skaffa värmepump.
Om ditt hus inte ligger så att solceller fungerar bra kan det vara en smart idé att installera en värmepump som hämtar energin ur luften, marken eller berget.
”Sänker du inomhustemperaturen med en grad kan du spara fem procent av din energiförbrukning.”